2013. február 17., vasárnap

3. Vajon megbánja-e Káin később, amit tett?

3. Vajon megbánja-e Káin később, amit tett?

Szerintem erre nagyon egyszerű a válasz. Káin hirtelen haragja miatt lett saját testvére gyilkosa.
 Káin indulatát Isten részrehajló áldozatválasztása okozta, tudván ,hogy az ő áldozata is legalább annyira értékes ,mint Ábelé. Ez a történet azt is megmutatja ,hogy mennyire fontos ,hogy tudjuk kezelni haragunkat.

Megbánta Káin, amit tett?

Biztosan és nem csak a száműzetése miatt. Legtöbbször az ember megbánja ,amit hirtelen felindulásból tesz és ezzel így volt Káin is. Legtöbb ember egy másik ember megölését is megbánja,(kivéve:,pszichopaták), nemhogy a saját testvér megölését.
Isten keményen büntette Káint tettéért. Nem csak gyilkosságot követett el hanem utána még hazudott is az Úrnak ,mivel azt mondta nem tudja hol van a testvére, nem őrzője. Mindkettő bűn szerepel a Tízparancsolatban is ,amit Isten igaz hívőjének be kellene tudnia tartani. Ábel ráadásul nem is vétett Káin ellen, ok nélkül haragudott meg rá Káin. Káin meg is kapta méltó büntetését, élete végéig bűnös marad a lelkiismerete, megölni nem ölhetik meg(Isten jele miatt). 

Szerintem Káin egyértelműen megbánta Ábel megölését. Nemcsak saját testvére halálát okozta ,de még egyetlen Istene ellen is vétett.
Ez a történet fontos lehet a modern világban is ,mivel sok ember nem tudja ,hogyan kezelje a problémáit és általában bajhoz vezetnek hirtelen hozott döntéseik.

 

Fordítsuk le hétköznapi szituációra. Az apa szigorú büntetése mennyire oldja meg a testvérféltékenységből akadó konfliktusokat, bajokat?

Fordítsuk le hétköznapi szituációra. Az apa szigorú büntetése mennyire oldja meg a testvérféltékenységből akadó konfliktusokat, bajokat?  

Kain féltékenységből megöli Ábelt, mert Isten neki kedvezett. Ez egy hétköznapi családban lehet a két testvér, Isten szerepét pedig az apa tölti be ,mivel általában ő a fő döntéshozó egy családban, és ő tud leginkább rendet tenni a gyerekek között. 

Nem tudok személyes tapasztalattal szolgálni erről a témáról ,mivel nincs testvérem ,de szerintem egy apa szigora nem segíthet ezen ,mivel a sértett gyermek csak méginkább hátrányban érezné magát.

Vegyük például ,hogy egy családban születik a 3éves fiú mellé egy kisbaba. Egy kisbaba nyilvánvalóan felemészti a szülők összes idejét. Ez a nagyobbik testvért könnyen elbizonytalaníthatja, gondolhatja ,hogy őt már kevésbé szeretik a szülei. Ahogy a talán sokunk által ismert Tv-s Opel reklám is mutatja(http://www.youtube.com/watch?v=pRO6_BsSKkM) egy nagyobb gyerek is kap, kaphat ugyanakkor figyelmet ,mint a kisebb ha ez nem is tűnik föl elsőre. 

A Bibliában Kain is "feleslegesen" árt Ábelnek, mert tudhatná ,hogy Isten pontosan ugyanannyira szereti őt is ,mint testvérét. A modern világban ez valószínűleg nem vezetne gyilkossághoz, csak ajtócsapkodáshoz és kiabáláshoz ,de szerintem az ilyen helyzetekben sem valódi a probléma forrása.

1. Igazságos-e az Úr?

1. Igazságos-e az Úr? 

Káin és Ábel történeténél könnyen felmerülhet a kérdés. Igazságos volt Isten Káinhoz?


A Biblia tanításai szerint Isten minden embert egyenlően szeret. Akkor miért nem szívlelte Káin áldozatát és becsülte ÁbelétIsten a Biblia szerint pontosan ugyanannyira szerette Káint ,mint Ábelt.
Isten talán tudta, hogy Káin nem követi annyira Őt ,mint Ábel

A legfőbb kérdés: Miért tetszhetett jobban Ábel ajándéka jobban Istennek ,mint Ábelé.

Ábel legjobb juhait áldozta, Káin pedig a föld terméseit. Isten jobban szereti a húst ,mint a gyümölcsöt-zöldséget? A földi termésekkel bizonyosan több munka van ,mint a juhtartással ,tehát az sem lehet Isten indoka ,hogy Káin nem dolgozott meg az adományokért.   

Van jogunk ahhoz ,hogy elítéljünk-e például egy ajándékot csak mert nem tetszik annyira ,mint egy másik? 
Szerintem nincs. Természetesen én is jobban örülnék egy Ferrarinak, mint egy Trabantnak( a minőségbeli különbség szerintem a történetben nincs jelen) ,de ettől függetlenül szerintem nem illik kimutatni ezt.

Azt is el tudom képzelni ,hogy Isten csak meg akarta leckéztetni az embereket ezzel a történettel. Ugyanannyira tetszett mindkét adomány neki ,viszont meg akarta mutatni a jövő nemzeteinek ,hogy mennyire járhatatlan út a bosszú.