2014. február 23., vasárnap

Szabadság, sors, végzet

3.
Szerintem létezik a szabadság, a szabad akarat is, de a sors és a végzet is. Tudjátok például, hogyan játsszák a bridzset? Kiosztják a kártyákat - szerintem így születtünk. Hogy milyen lapja van az embernek, azt befolyásolja a genetika, a környezet, az idő. Ebben nincs szabadság, nincs választás...

De mint a bridzsben is, az nyer, aki a legtöbbet ki tudja hozni azokból a lapokból, amilyenjei éppen vannak. Ez a szabadság, a szabad akarat, hogy mit kezdünk azzal, amink van.
(Feldmár András)

Nagyon érdekes párhuzamot von az idézet írója a kártyajáték és az élet között.  Megszületünk - kiosztják a kártyáinkat. Szerintem egyértelmű, hogy mindenki valamilyen
 testi és szellemi adottsággal, adottságokkal születik. Ez a genetika alapja, viszont mindenki, ahogy fölnő változik, formálódik.
Rengeteg fontos befolyásoló tényező van. A legfontosabb tényezőn, szülőkön, túl is rengeteg dolog közrejátszik abban, hogy kik leszünk, kezdve tanárainkkal, barátainkkal, de ugyanígy minden egyes elem életterünkből fontos lehet.
Nem tudom, hogy az idézet szerzője az "Ebben nincs szabadság, nincs választás..." mondatával pontosan mire gondolt. Ha arra, hogy megszületünk valamilyen erényekkel, adottságokkal és ezekkel élünk életünk végéig akkor ellent kell mondanom. Szerintem legtöbb erősségünk és gyengeségünk is fejleszthető a megfelelő módszerekkel.
Ugyanúgy fejleszthetjük mind testi, mind szellemi képességeinket bizonyos határokon belül, még akkor is ha alapból valamilyen hátránnyal kell indulnunk.

Viszont ugyanilyen formában igaz az is, hogy gyengíthetjük erősségeinket nem megfelelő életmóddal, hanyagsággal. 

Nagyon fontos az idézet második fele is. Ki tudja legtöbbet kihozni lapjaiból? Ez is szorosan kapcsolódik az előzőkben leírt önfejlesztés részhez.

Szerintem nincs olyan ember, aki ne lenne tehetséges valamiben. Nem értem azokat az embereket, akik így gondolják. Sokkal valószínűbbnek tartom, hogy inkább csak még nem találták meg azt a területet, amiben jók, átlagon felüliek.

Rengeteget számít az elhivatottság, akarat, mert sokszor ennek segítségével könnyedén fölülmúlhatjuk nálunk adott területen jobb, de nem magukat fejlesztő embereket.

Valamilyen szinten hiszek abban is, hogy létezik sors  és végzet  is .  Hiszem, hogy vannak dolgok, amik nem véletlenül történnek meg velünk, hanem valamilyen magasabb erő által elrendelve( ami lehet mindenki hite szerint vallás, természet is).  
Viszont, mindenki lehet saját sorsának kovácsolója és megfelelő hozzáállással fejlesztheti magát és elérheti a dolgokat, amiket szeretne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése