2013. január 6., vasárnap

2. Két testvér, két nőtípus.

2. Két testvér, két nőtípus.
 Melyik szimpatikusabb? A lágyabb, kompromisszumkész, de talán gyávább Iszméné, aki már későn próbál nővére mellé állni, vagy a bátor, kérlelhetetlen, egyenes, de talán keményebb Antigoné? - Lehet beszélni általánosabban is a nőtípusokról.


Véleményem szerint ezt a kérdést két szempontból lehet megközelíteni. 

1:A görög drámai értékek szempontjából

Antigoné a tökéletes görög drámahős. Mindent felad elveiért, fellázad még a saját nagybátyja ellen is, végsőkig kiáll igazáért. Antigoné és Iszméné, annak ellenére, hogy testvérek, tökéletes ellentétei egymásnak. Antigoné mindent megtesz, hogy halott testvére el legyen temetve nyíltan ellentmond Kreónnak. Be akarja azt is bizonyítani, hogy Kreón annak ellenére, hogy ő a város királya nem hatalmasabb, mint az istenek és az, hogy nem engedi eltemetni testvéret az az istenek ellen szól és Kreónt meg fogják büntetni. Ebből a szempontból Iszméné sokkal kevésbé szimpatikus, gyávának tűnik Antigoné mellett, mert nem akar segíteni Antigonénak a tiltott temetésben.

2:Iszméne szempontjából:

Ha nem a görög tragédia alapelveit nézzük akkor szerintem Iszméné érvei érthetőbbek, mert Iszméné tudja, hogyha segít Antigonénak akkor meg fogják ölni őket. Szerintem mindenkiben erősebb az életben maradás ösztöne, mint például egy halott testvéri eltemetése, amiről tudjuk, hogy halál jár érte.  Érthetőek Antigoné érvei is, mert egyértelmű, hogy mindenki meg szeretné adni a tiszteletet egy meghalt hozzátartozójának attól függetlenül, hogy mit tett, amiért halált érdemelt. A hagyományok miatt is el kellene temetni, de szerintem Antigoné érvei kevésbé életszerűek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése