2013. január 6., vasárnap

3. Kit kövessek? Apámat vagy szerelmemet?

3. Kit kövessek? Apámat vagy szerelmemet? Haimón házasulni készül: már férfi vagy még gyermek? Mennyire tartozik engedelmességgel apjának, hűséggel szerelmének? - Az eredeti témától elvonatkoztatva is lehet vizsgálni a kérdést: kihez tartozunk szorosabban egy olyan helyzetben, ahol a szülői ház és a választott társ, a múltunk és a jövőnk ellentétbe kerül?



Az ember életében egyszer(vagy többször) hogy választania kell a szülei és a szerelme között. Ez lehet egy viszonylag egyszerűbb döntés például, hogy kinél töltse az ember az ünnepeket, de lehet egy nehéz kérdés is például az elköltözés. Lehet akármilyen fontosságú a kérdés mindig nehéz dönteni, mert nem szeretnénk megbántani senkit se.

Haimón esetében a választás Antigonéra esett és fellázadt apja ellen.  Jól döntött? 
Mi szól legfőképp Antigoné mellett?
 A jövendőbeli felesége, akit szeret.

Mi szól legfőképp Kreón mellett:
Az apja aki egész életében támogatta.

Haimón döntését befolyásolta az apjával megromlott kapcsolata. Habár Kreón mindig jót akart neki, sosem hallgatta meg fiát és nem adott senki véleményére sem. Fia nem értett egyet sok döntéssel, amit apája hozott és nehezen viselte mikor apja nem volt hajlandó még meghallgatni sem, nemhogy hibáit belátni. Haimón szerelmes Antigonéba és vele akarja leélni az életét, ezért Antigonét választja. Kreón száműzi Antigonét, Haimón pedig úgy dönt, hogy inkább meghal, mert nem tudna Antigoné nélkül élni így apját is elhagyja. 

Az életben előfordulhat ilyen?
Szerintem nem. Egy ilyen szituációban inkább elszökött volna Haimón és Antigoné, de egy görög tragédiában ez természetesen nem lehetséges. A való életben szerintem legtöbb esetben ,ha nem is könnyen, de megoldható ez  a probléma.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése